פושט רגל ישלם בהסדר נושים חלק מהחוב והנחלה שלו לא תמכר
בית המשפט אישר לבקשת פושט רגל הסדר נושים לפיו הוא ישלם רק 65% מהחוב ונחלתו במושב בשפלה לא תמומש.
בן 76 שמתגורר במשק חקלאי השווה יותר מפי 2 מסך חובותיו הכבדים, לא יצטרך להיפרד ממנו – כך קבע לאחרונה בית המשפט המחוזי בבאר שבע. אף שחלק מהנושים התנגדו לפתרון שאינו כולל את מכירת המשק, וחרף העובדה שבנו של החייב הציע לרכוש את המשק ממנו ובכך לסלק את חובות אביו במלואם – אישר השופט גיל דניאל הסדר נושים לפיו החייב ישלם רק 65% מהחוב תוך 90 יום.
החייב, אלמן הסובל מבעיות רפואיות וחי מקצבאות ביטוח לאומי, הוכרז כפושט רגל בספטמבר 2019. במסגרת ההליך אושרו בעניינו תביעות חוב בסך כולל של 3,928,488 שקל. על רקע בעלות החייב על משק באזור השפלה ששוויו מוערך בכ-8,500,000 שקל, עלתה השאלה האם נכון יהיה לממש אותו לצורך תשלום לנושים.
במסגרת זו בנו של החייב הציע לרכוש מאביו את המשק ובכך להביא לסילוק מלא של החובות ולהמשך מגורי אביו במשק. החייב, לעומת זאת, טען שיחסיו עם בנו מעורערים והוא מעדיף שלא למכור לו את הנחלה. הוא סיפר על הקשר העמוק שלו לאדמות המשק, וחוסר יכולתו להיפרד מהמקום.
בנסיבות אלה ביקש החייב להגיע להסדר חוב עם נושיו, לפיו הוא ישלם להם אחוזים ניכרים מהחוב תוך שלושה חודשים, ובתמורה לכך נחלתו תישאר בבעלותו.
הנאמנת המליצה לאשר את הסדר הנושים
לדבריה ההצעה התקבלה ברוב של 11 נושים (לעומת 3 מתנגדים) הזכאים ל-74.9% מסכום החוב הכולל. גם הכונס הרשמי תמך בהסדר תוך שהדגיש את יתרונותיו – פירעון סכום לא מבוטל תוך פרק זמן קצר.
במוקד ההחלטה ניצב סעיף 34(א) לפקודת פשיטת הרגל המאפשר להגיע להסדר שמחייב את כלל הנושים, אם יותר ממחצית הנושים שלהם 75% לפחות מהחוב מסכימים לו. במידה שלא מתקיימים התנאים האלה, קובע החוק כי בית המשפט יכול לאשר הסדר של נושים שלהם יותר מ-50% מהחוב "במקרים מיוחדים ומטעמים שיירשמו".
השופט החליט לאשר את הסדר הנושים המוצע
מאחר שחסרה עשירית אחוז להשלמת הרוב הדרוש בעניינו של החייב, קבע השופט גיל דניאל שהוא רואה לנכון לאשר את הסדר הנושים על פי החלופה השנייה. "המדובר בהצעת הסדר נושים אשר מאפשרת לנושים קבלת דיבידנד בשיעור לא מבוטל ובתוך פרק זמן קצר, ועם זאת מתחשבת בנסיבותיו של החייב וברצון לאפשר לחייב המשך מגורים ובעלות בנחלה", כתב.
השופט הדגיש שמדובר בחייב מבוגר מאד הסובל מבעיות רפואיות קשות, כאשר מכירה כפויה של נחלתו עשויה לדרדר את מצבו עוד יותר. יתרה מכך, הצעת ההסדר גם פועלת לטובת הנושים, שיקבלו חלק ניכר מחובם תוך זמן קצר ומבלי שיצטרכו להתעסק עם עסקה מורכבת כמו מכירת משק חקלאי.
בתוך כך הדגיש השופט שהצעת הסדר הנושים זכתה לרוב משמעותי בקרב הנושים וכי שיעור חלקם בחוב נמצא כפסע מהרוב הדרוש בדרך הרגילה (0.1%).
לצורך הפגת החשש שהחייב ימכור את המשק לאחרים אחרי קבלת ההסדר ובכך למעשה יתחמק מתשלום מלוא החוב לנושים – הורה השופט על רישום הערה לפיה מכירת המשק מותנית באישור בית המשפט.
בסופו של יום השופט אישר את הסדר הנושים המוצע.
בחירה בעו"ד ותיק ומנוסה יכולה להביא לחיסכון של סכומים גדולים בהליך חדלות פירעון, פשיטת רגל, שיקום כלכלי והסדר נושים.