דף הבית » שיקום כלכלי לעצמאי בישראל
יותר ויותר ישראלים עלולים להיפגע מהקורונה הכלכלית, ולמצוא עצמם במצב שלא יוכלו לשלם את חובותיהם ולהגיע לחדלות פירעון
כך או כך, משתקפת תמונה מדאיגה לגבי שוק העבודה, שכוללת מאות אלפי עצמאים שמצבם של רבים מהם בכי רע, בייחוד לאור הצפי לסגירה של אלפי עסקים בחודשים האחרונים.
המשמעות: יותר ויותר עצמאים עלולים שלא לשלם את חובותיהם. אם גם לא יצליחו להגיע להסדר מול הנושים באופן עצמאי, או דרך ההוצאה לפועל, הם עלולים למצוא את עצמם במקום שהוא המוצא האחרון בהתמודדות מול חובות: שיקום כלכלי, או בשמה הרשמי, חדלות פירעון.
אם לא יצליחו להגיע להסדר מול הנושים באופן עצמאי, או דרך ההוצאה לפועל, החייבים עלולים למצוא את עצמם במקום שהוא המוצא האחרון בהתמודדות מול חובות: פשיטת רגל, או בשמה הרשמי, חדלות פירעון.
כבר עכשיו רואים שיש יותר ויותר ישראלים שהגיעו לעומק הבור, ומבקשים את עזרת המדינה בהיחלצות ממנו. לפי נתוני הממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים, סיגל יעקבי, השנה הצפי למספר הבקשות לחדלות פירעון הוא 21-22 אלף, עלייה של כ-30% לעומת 2019. וזוהי רק ההתחלה: ב-2021 אנחנו כבר עלולים לראות זינוק של אפילו פי שלושה במספר הבקשות (חוק שיקום כלכלי).
חדלות פירעון הוא מה שנקרא בעבר פשיטת רגל, ובפשטות – מצב שבו אדם לא מסוגל לפרוע את חובותיו, ושבו סך החובות עולים על סך הנכסים. במקרה כזה, לאדם יש זכות לבקש את הגנת החוק מפני נושיו (פשיטות רגל).
מהעבר השני של המתרס, האדם החייב מתחייב לעמוד בתוכנית של החזרים כספיים, כמידת יכולתו ונכסיו. אם האדם החייב עומד בתוכנית ובתנאים שהוצבו בפניו, הוא יקבל בסוף ההליך "הפטר", כלומר פטור מחובות.
את תנאי התשלום קובעים שניים: או גורמים המכונים "רשמים" (מעמדם כמעמד שופט) ברשות האכיפה והגבייה, או הממונה על חדלות פירעון. את ההליך מלווה גורם נוסף: נאמן. עליו מוטלת המשימה לנסות ולחלץ כמה שיותר כסף מהחייב כדי להחזיר את החוב לנושים, ולבנות בעבור החייב תכנית לפירעון החוב
שמו המלא של חוק חדלות פירעון החדש, שנכנס לתוקף בשנה שעברה, הוא "חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי", ולא בכדי. אחת ממטרות החוק, מעבר לעניין הגבייה המקסימלית לטובת הנושים, היא שיקום החייב והחזרתו לחיים הרגילים.
לכן, יש מקרים שבהם בית המשפט מחייב את החייבים לעבור הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה, כתנאי לקבלת הפטר. מדובר בעניין חשוב, שכן כשליש עד מחצית מהחייבים יחזרו להוצאה לפועל עד עשר שנים ממקרה פשיטת הרגל, כך לפי סטטיסטיקות של רשות האכיפה והגבייה.
החוק החדש קובע שההליך יכול להתקיים בין שנה וחצי לארבע שנים. הוא מתחיל בהגשת בקשה לחדלות פירעון ואחריה הממונה מאשרת צו פתיחת הליכים.
זה השלב שבו החייב מקבל את הגנת המדינה מפני נושיו והיא ממנה לו נאמן.
תפקידו הוא לקבל את תביעות החוב, מצד אחד, ולעמוד על נכונותן, ומצד שני לחפור בכל העניינים הפיננסיים של החייב כדי להעבירם לקופה שממנה אפשר לשלם לנושים. כמובן שלא כל הסכום מוחזר, והחזר שכיח הוא של כ-20% מסך החוב.
בית המשפט השלום בחיפה אישר לאחרונה צו שיקום כלכלי שכולל תכנית פירעון של 42 חודשים לעורך דין שמשרדו קרס עקב השקעות כושלות בבורסה.
עורך הדין היה חייב כ- 500,000 ₪ , ועקב אי יכולתו לפרוע סכום זה ביקש מביהמ"ש שיבדוק את יכולתו הכספית ובהתאם לכך ישלם את חובו.
לאחר שמצבו הכלכלי נבחן ע"י הנאמן מטעם ביהמ"ש, הציעה הממונה על הליכי חדל"פ תכנית שיקום שבמסגרת ישלם 113,400 ₪ לקופת הנושים ב- 42 תשלומים הדרגתיים, כשבחצי השנה הראשונה יעמדו על 900 ₪ ולאחריה יעלו ל- 3,000 ₪ .
השופטת קיבלה את תכנית הפירעון וציינה כי במצב שבו אדם לא יכול לפרוע את חובותיו יש להפנים את מצבו החדש, ולפיכך לאפשר לו לשקם את חובו על ידי תשלום כפי יכולתו לבעלי החוב ובכך לסיים פרק עגום זה בחייו .
פסק דין זה הינו תקדימי שכן בעבר ראו בעל מקצוע כעורך דין, כמסוגל לפרוע את מלוא חובותיו ללא הזדקקות לתכנית פירעון שמאפשרת לו לשלם כחמישית מכל חובותיו.
מכך אפשר להסיק כי אם ביהמ"ש מאפשר לעו"ד לשלם חמישית מחובו, אזי אחת כמה וכמה, לאדם שנמצא במצוקה אין לו תארים אקדמיים ויכולת לשדרג את משכורתו והכנסותיו.
מומלץ בכל מצב של חובות, לפנות אל עורך דין מומחה לפשיטת רגל המתמחה בהסדרי חוב ושיקום כלכלי כדי להחליט מה הדרך הטובה ביותר לאדם כדי להסדיר את חובותיו.
לקבלת ייעוץ משפטי התקשרו עכשיו!
לקבלת ייעוץ משפטי התקשרו עכשיו!
סניף מרכז
ר"ח ז'בוטינסקי 7, רמת גן
מגדל משה אביב, קומה 53
סניף ירושלים
שלומציון 18, ירושלים
זקוקים לייעוץ משפטי בהול?
השאירו פרטים ואחד ממתמחי
יצרו עמך קשר עוד היום.
כל הזכויות שמורות לרונן מטלון - עורך דין פשיטת רגל © - כל התוכן באתר אינו מהווה כל סוג של תחליף לייעוץ משפטי.
UPLEAD- קידום אתרים אורגני בגוגל