נושה ניסה "להפיל" תיק שיקום כלכלי לחייב, מה פסק ביהמ"ש?
דף הבית » נושה ניסה "להפיל" תיק שיקום כלכלי לחייב, מה פסק ביהמ"ש?
הרשם דחה את בקשותיו הסדרתיות של הנושה לביטול הליך חדלות הפירעון של נכה המתקיים מקצבאות ביטוח לאומי, ונתן לחייב הזדמנות ריאלית לקבל הפטר במסגרת הליך חדלות פירעון.
ניסיונות הנושה לבטל את הליך חדלות הפירעון
רשם ההוצאה לפועל במחוז ירושלים, דחה לאחרונה את בקשותיו הרבות של נושה לביטול הליך חדלות הפירעון בעניינו של חייב מבוגר הסובל מנכות. הרשם נימק שהתנהלות החייב הייתה מעל ומעבר, שכן הוא פרע לאורך השנים לפחות פי 2 מחובו לנושה, ובנסיבות אלה ברור שיש לאמץ את המלצת הנאמן לחיובו בצו תשלומים מתון כתנאי לקבלת הפטר.
החייב (71), גרוש ואב ל-3 המרותק לכיסא גלגלים, אשר המוכר בביטוח הלאומי כנכה בשיעור 100% בשל מחלת הפוליו, קיבל במרץ אשתקד צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון בלשכת ההוצאה לפועל. הרקע להסתבכותו הכלכלית היה תביעת דיבה שחטף בשנת 2007, תקופה בה עבד כעיתונאי. ההליך המשפטי הסתיים בחיובו לשלם 50 אלף שקל.
במסגרת הליך חדלות הפירעון סיפר החייב כי מאחר שלא שילם את החוב מפסק הדין, נפתח נגדו תיק הוצאה לפועל, אליו הפקיד לאורך השנים תשלומים חודשיים המצטברים לסכום שגבוה מהחוב המקורי. מכאן, לעמדת האיש, שהוא לא חייב לנושה (הזוכה בפסק-הדין) מאומה. עם זאת, הוא הסכים להמלצת הנאמן לשאת בסכום נוסף על מנת לקבל פטור סופי מחובותיו.
הנושה, לעומת זאת, ביקש לבטל את הליך חדלות הפירעון והגיש בקשות סדרתיות שמטרתן למנוע מהחייב לקבל הפטר, בטענות שונות כגון שהחייב אינו באמת חדל פירעון וכי לרשם ההוצאה לפועל אין סמכות לדון בהליך.
החלטות משפטיות בנוגע לסמכות הרשם וניהול החוב
במסגרת ההליך אושרה תביעת חוב בסך 21,525 שקל, כאשר בינואר האחרון המליץ הנאמן, להשית על החייב צו לתשלום 2,500 שקל מדי חודש למשך שנה, באופן שהחייב ישלם את החוב במלואו בתוספת הוצאות ההליך, ואז יקבל הפטר.
הרשם דחה את בקשותיו השונות של הנושה לביטול ההליך חדלות פירעון, אחת לאחת. הוא ציין שכולן הוגשו באיחור וכי רק מטעם זה מוצדק היה לדחותן, אלא שדינן להידחות אף לגופן.
כך, בנוגע לטענה כי לשכת ההוצאה לפועל נעדרת סמכות לדון בהליך נוכח גובה החוב, נימק הרשם שבפועל אושרה תביעת חוב אחת על-סך 21,525 שקל, שהיא הרבה מתחת לרף החוב המקסימלי שאפשר לנהל בעניינו הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל (166,627 שקל).
הרשם הוסיף ודחה גם את טענת הנושה לכך שהחייב אינו באמת חדל פירעון, כך שלא מוצדק להמשיך ולנהל בעניינו את ההליך. "בתיק זה עלה שהחייב חדל פירעון", כתב הרשם תוך שהדגיש כי "החייב מתקיים כיום מקצבאות בלבד, לרבות קצבת נכות ואזרח ותיק, וכן קצבה לנפגעי פוליו". הרשם שלל קיומם של מקורות הכנסה אחרים לחייב מלבד הקצבאות.
אחרי שדחה את כל בקשות הנושה קבע הרשם שיש לאמץ את המלצת הנאמן, תוך שינוי קטן בגובה ופריסת החוב. לדבריו, המלצת הנאמן מאזנת בצורה הנכונה, היעילה והראויה ביותר בין מטרות חוק חדלות פירעון ותכליותיו, כמו גם בין האינטרסים השונים של הצדדים. הדברים אמורים ביתר שאת על רקע העובדה שהחייב פרע לאורך השנים לפחות פי 2 מחובו המקורי לנושה.
לפיכך הרשם קבע שהחייב ישלם לקופת הנשייה 29,690 שקל בפריסה ל-3 שנים, ולאחר מכן יקבל הפטר מכל חובותיו.
על מנת לשלם סכום נמוך ככל שניתן בהליך חדלות פירעון, הן בשיקום כלכלי והן בלשכת ההוצאה לפועל, יש להיות מיוצג ע"י עו"ד חדלות פירעון הבקיא בהליכים, כך שבסופו של יום יינתן צו הפטר חובות בסכום נמוך ככל שניתן.